B

Bór

  • Správné načasování výživy bórem může zvýšit úrodu plodin v desítkách procent.
  • S intenzivnějším pěstováním olejnin a cukrové řepy se začaly projevovat také deficity bóru.
  • Problémy s bórem nejsou však jen doménou olejnin ale také luštěnin, obilovin, kukuřice i zeleniny a speciálních plodin.
  • Bór se v rostlině podílí na syntéze a transportu cukrů, které slouží jako energie pro syntézu mastných kyselin.
  • Přítomnost bóru působí pozitivně na pevnost buněk a odolnost vůči chorobám. Pro vývoj úrody rozhodující fází je kvetení, v jehož rámci bór pozitivně ovlivňuje fertilitu květů, tvorbu nektaru a opylovací proces

 

Nejcitlivější na deficit B jsou:

  • cukrová řepa, 
  • zelenina, 
  • ovocné dřeviny,
  • olejniny. 

 

Mírně citlivé jsou:

  • obiloviny, 
  • kukuřice, 
  • luštěniny.
Vybrané produkty obsahující bór
Subscribe to B