Bór
- Správné načasování výživy bórem může zvýšit úrodu plodin v desítkách procent.
- S intenzivnějším pěstováním olejnin a cukrové řepy se začaly projevovat také deficity bóru.
- Problémy s bórem nejsou však jen doménou olejnin ale také luštěnin, obilovin, kukuřice i zeleniny a speciálních plodin.
- Bór se v rostlině podílí na syntéze a transportu cukrů, které slouží jako energie pro syntézu mastných kyselin.
- Přítomnost bóru působí pozitivně na pevnost buněk a odolnost vůči chorobám. Pro vývoj úrody rozhodující fází je kvetení, v jehož rámci bór pozitivně ovlivňuje fertilitu květů, tvorbu nektaru a opylovací proces
Nejcitlivější na deficit B jsou:
- cukrová řepa,
- zelenina,
- ovocné dřeviny,
- olejniny.
Mírně citlivé jsou:
- obiloviny,
- kukuřice,
- luštěniny.
Vybrané produkty obsahující bór






