Živiny
Bór
- Správné načasování výživy bórem může zvýšit úrodu plodin v desítkách procent.
- S intenzivnějším pěstováním olejnin a cukrové řepy se začaly projevovat také deficity bóru.
- Problémy s bórem nejsou však jen doménou olejnin ale také luštěnin, obilovin, kukuřice i zeleniny a speciálních plodin.
- Bór se v rostlině podílí na syntéze a transportu cukrů, které slouží jako energie pro syntézu mastných kyselin.
- Přítomnost bóru působí pozitivně na pevnost buněk a odolnost vůči chorobám. Pro vývoj úrody rozhodující fází je kvetení, v jehož rámci bór pozitivně ovlivňuje fertilitu květů, tvorbu nektaru a opylovací proces
Nejcitlivější na deficit B jsou:
- cukrová řepa,
- zelenina,
- ovocné dřeviny,
- olejniny.
Mírně citlivé jsou:
- obiloviny,
- kukuřice,
- luštěniny.
Vybrané produkty obsahující bór
Příjem živin v závislosti na pH půdy
Silně kyselá půda Neutrální půda Silně alkalická půda
Citlivost plodin na deficit jednotlivých mikroelementů
Plodina | Mg | Zn | Mn | Cu | Fe | B | Mo | S |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Pšenice | ||||||||
Ječmen | ||||||||
Kukuřice | ||||||||
Řepka olejka | ||||||||
Slunečnice | ||||||||
Cukrová řepa | ||||||||
Cibule | ||||||||
Brambory | ||||||||
Vinná réva | ||||||||
Sója |
MÍRNĚ CITLIVÉ CITLIVÉ VELMI CITLIVÉ