Živiny

Bór

  • Správné načasování výživy bórem může zvýšit úrodu plodin v desítkách procent.
  • S intenzivnějším pěstováním olejnin a cukrové řepy se začaly projevovat také deficity bóru.
  • Problémy s bórem nejsou však jen doménou olejnin ale také luštěnin, obilovin, kukuřice i zeleniny a speciálních plodin.
  • Bór se v rostlině podílí na syntéze a transportu cukrů, které slouží jako energie pro syntézu mastných kyselin.
  • Přítomnost bóru působí pozitivně na pevnost buněk a odolnost vůči chorobám. Pro vývoj úrody rozhodující fází je kvetení, v jehož rámci bór pozitivně ovlivňuje fertilitu květů, tvorbu nektaru a opylovací proces

 

Nejcitlivější na deficit B jsou:

  • cukrová řepa, 
  • zelenina, 
  • ovocné dřeviny,
  • olejniny. 

 

Mírně citlivé jsou:

  • obiloviny, 
  • kukuřice, 
  • luštěniny.
Vybrané produkty obsahující bór

Příjem živin v závislosti na pH půdy

Tabuľka živiny

Silně kyselá půda Neutrální půda Silně alkalická půda

 

 

Citlivost plodin na deficit jednotlivých mikroelementů

PlodinaMgZnMnCuFeBMoS
Pšenice        
Ječmen        
Kukuřice        
Řepka olejka        
Slunečnice        
Cukrová řepa        
Cibule        
Brambory        
Vinná réva        
Sója        
MÍRNĚ CITLIVÉ CITLIVÉ VELMI CITLIVÉ