Živiny
Železo
- Výživa železem se zmiňuje častokrát se žloutnutím a chlorózami listů. Pravdou je, že pokud se schodek Fe řeší v tomto období, tak to má negativní dopad na úrodu.
- Železo v rostlině je významné v mnoha životních procesech: metabolismus, syntéza DNA, přenos energie, redoxní reakce, dýchání, fotosyntéza a tvorba cukrů.
- Na správné načasování foliární aplikace rostliny reagují lepší tvorbou úrody i kvality produkce.
Nejcitlivější jsou:
- ovocné dřeviny,
- vinná réva,
- zelenina.
Mírně citlivé jsou všechny ostatní plodiny.
Vybrané produkty obsahující železo
Příjem živin v závislosti na pH půdy
Silně kyselá půda Neutrální půda Silně alkalická půda
Citlivost plodin na deficit jednotlivých mikroelementů
Plodina | Mg | Zn | Mn | Cu | Fe | B | Mo | S |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Pšenice | ||||||||
Ječmen | ||||||||
Kukuřice | ||||||||
Řepka olejka | ||||||||
Slunečnice | ||||||||
Cukrová řepa | ||||||||
Cibule | ||||||||
Brambory | ||||||||
Vinná réva | ||||||||
Sója |
MÍRNĚ CITLIVÉ CITLIVÉ VELMI CITLIVÉ