Živiny

Síra

Problematika síry se ve výživě rostlin intenzivně řeší více než 15 let.

  • Síra v rostlině je zapojena do desítek metabolických procesů: tvorba bílkovin, dusíkatý metabolismus, antioxidační procesy, ochranné molekuly, energetické procesy – Acetyl Co A...
  • Foliární aplikace síry negativně ovlivňuje vývoj některých hub, např. moučnatky a škůdců, např. roztoči.
  • Foliární S- výživou zvyšujeme výkon celé rostliny. Právě to se projeví na výši a kvalitě produkce.

 

Nejcitlivější na deficit síry jsou:

  • olejniny,
  • luštěniny. 

 

Momentálně je deficit síry pozorován i na:

  • obilovinách,
  • kukuřici,
  • zelenině a mnoha dalších plodinách.
Vybrané produkty obsahující síru

Příjem živin v závislosti na pH půdy

Tabuľka živiny

Silně kyselá půda Neutrální půda Silně alkalická půda

 

 

Citlivost plodin na deficit jednotlivých mikroelementů

PlodinaMgZnMnCuFeBMoS
Pšenice        
Ječmen        
Kukuřice        
Řepka olejka        
Slunečnice        
Cukrová řepa        
Cibule        
Brambory        
Vinná réva        
Sója        
MÍRNĚ CITLIVÉ CITLIVÉ VELMI CITLIVÉ