Živiny
Síra
Problematika síry se ve výživě rostlin intenzivně řeší více než 15 let.
- Síra v rostlině je zapojena do desítek metabolických procesů: tvorba bílkovin, dusíkatý metabolismus, antioxidační procesy, ochranné molekuly, energetické procesy – Acetyl Co A...
- Foliární aplikace síry negativně ovlivňuje vývoj některých hub, např. moučnatky a škůdců, např. roztoči.
- Foliární S- výživou zvyšujeme výkon celé rostliny. Právě to se projeví na výši a kvalitě produkce.
Nejcitlivější na deficit síry jsou:
- olejniny,
- luštěniny.
Momentálně je deficit síry pozorován i na:
- obilovinách,
- kukuřici,
- zelenině a mnoha dalších plodinách.
Vybrané produkty obsahující síru
Příjem živin v závislosti na pH půdy
Silně kyselá půda Neutrální půda Silně alkalická půda
Citlivost plodin na deficit jednotlivých mikroelementů
Plodina | Mg | Zn | Mn | Cu | Fe | B | Mo | S |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Pšenice | ||||||||
Ječmen | ||||||||
Kukuřice | ||||||||
Řepka olejka | ||||||||
Slunečnice | ||||||||
Cukrová řepa | ||||||||
Cibule | ||||||||
Brambory | ||||||||
Vinná réva | ||||||||
Sója |
MÍRNĚ CITLIVÉ CITLIVÉ VELMI CITLIVÉ