Živiny

Vápník

Má velký význam při optimálním průběhu několika fyziologických funkcí. Jeho význam je nezpochybnitelný při:

  • opylovacím procesu- tvorba pylu,
  • formovaní buňkových stěn,
  • regulaci buňkového pH,
  • profylaktickém efektu (účinek na patogeny).

 

Nejcitlivější plodiny na deficit Ca jsou:

  • ovocné dřeviny,
  • vinná réva,
  • zelenina (rajčata, brambory, dýně...).

 

Středně citlivé jsou:

  • olejniny,
  • luštěniny,
  • cukrová řepa,
  • obiloviny.
Vybrané produkty obsahující Kalcium

Příjem živin v závislosti na pH půdy

Tabuľka živiny

Silně kyselá půda Neutrální půda Silně alkalická půda

 

 

Citlivost plodin na deficit jednotlivých mikroelementů

PlodinaMgZnMnCuFeBMoS
Pšenice        
Ječmen        
Kukuřice        
Řepka olejka        
Slunečnice        
Cukrová řepa        
Cibule        
Brambory        
Vinná réva        
Sója        
MÍRNĚ CITLIVÉ CITLIVÉ VELMI CITLIVÉ