Živiny
Vápník
Má velký význam při optimálním průběhu několika fyziologických funkcí. Jeho význam je nezpochybnitelný při:
- opylovacím procesu- tvorba pylu,
- formovaní buňkových stěn,
- regulaci buňkového pH,
- profylaktickém efektu (účinek na patogeny).
Nejcitlivější plodiny na deficit Ca jsou:
- ovocné dřeviny,
- vinná réva,
- zelenina (rajčata, brambory, dýně...).
Středně citlivé jsou:
- olejniny,
- luštěniny,
- cukrová řepa,
- obiloviny.
Vybrané produkty obsahující Kalcium
Příjem živin v závislosti na pH půdy
Silně kyselá půda Neutrální půda Silně alkalická půda
Citlivost plodin na deficit jednotlivých mikroelementů
Plodina | Mg | Zn | Mn | Cu | Fe | B | Mo | S |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Pšenice | ||||||||
Ječmen | ||||||||
Kukuřice | ||||||||
Řepka olejka | ||||||||
Slunečnice | ||||||||
Cukrová řepa | ||||||||
Cibule | ||||||||
Brambory | ||||||||
Vinná réva | ||||||||
Sója |
MÍRNĚ CITLIVÉ CITLIVÉ VELMI CITLIVÉ