Živiny
Hořčík
- V rostlinném organismu je hořčík kofaktorem řady nezbytných enzymů. Avšak jeho nejesenciálnější funkce Mg je v centru chlorofylu. Obecně platí: nízký příjem hořčíku = nízký výkon fotosyntézy = nedostatečná asimilace dusíku = slabý růst.
- Společnost Nutricon přináší produkt, který na rozdíl od klasických hnojiv obsahuje chelátovou formu Mg. Tato forma má výrazně lepší využitelnost rostlinou.
Nejcitlivější rostliny na deficit Mg jsou:
- luštěniny,
- olejniny,
- ovocné dřeviny,
- zelenina.
Středně citlivé jsou:
- obiloviny,
- brambory,
- cukrová řepa.
Vybrané produkty obsahující hořčík
Příjem živin v závislosti na pH půdy
Silně kyselá půda Neutrální půda Silně alkalická půda
Citlivost plodin na deficit jednotlivých mikroelementů
Plodina | Mg | Zn | Mn | Cu | Fe | B | Mo | S |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Pšenice | ||||||||
Ječmen | ||||||||
Kukuřice | ||||||||
Řepka olejka | ||||||||
Slunečnice | ||||||||
Cukrová řepa | ||||||||
Cibule | ||||||||
Brambory | ||||||||
Vinná réva | ||||||||
Sója |
MÍRNĚ CITLIVÉ CITLIVÉ VELMI CITLIVÉ