Živiny

Hořčík

  • V rostlinném organismu je hořčík kofaktorem řady nezbytných enzymů. Avšak jeho nejesenciálnější funkce Mg je v centru chlorofylu. Obecně platí: nízký příjem hořčíku = nízký výkon fotosyntézy = nedostatečná asimilace dusíku = slabý růst.
  • Společnost Nutricon přináší produkt, který na rozdíl od klasických hnojiv obsahuje chelátovou formu Mg. Tato forma má výrazně lepší využitelnost rostlinou.

 

Nejcitlivější rostliny na deficit Mg jsou: 

  • luštěniny, 
  • olejniny, 
  • ovocné dřeviny,
  • zelenina.

 

Středně citlivé jsou: 

  • obiloviny, 
  • brambory, 
  • cukrová řepa.
Vybrané produkty obsahující hořčík

Příjem živin v závislosti na pH půdy

Tabuľka živiny

Silně kyselá půda Neutrální půda Silně alkalická půda

 

 

Citlivost plodin na deficit jednotlivých mikroelementů

PlodinaMgZnMnCuFeBMoS
Pšenice        
Ječmen        
Kukuřice        
Řepka olejka        
Slunečnice        
Cukrová řepa        
Cibule        
Brambory        
Vinná réva        
Sója        
MÍRNĚ CITLIVÉ CITLIVÉ VELMI CITLIVÉ