Živiny
Molybden
- Molybden je prvek, který dokáže v gramovém množství živiny posunout úrodu o stovky kilogramů.
- Ovlivňuje dusíkatý metabolismus asimilací dusičnanů, syntézou bílkovin, lepší asimilací vzdušného N u luštěnin – nitrogenáza.
- Nejčastěji chybí tento prvek na půdách s vysokým pH.
- Rostliny velmi dobře reagují na foliární výživu molybdenem.
Nejcitlivější plodiny na deficit Mo jsou:
- zelenina,
- luštěniny,
- cukrová řepa,
- olejniny,
- jeteloviny.
Méně citlivé jsou:
- ovocné dřeviny,
- kukuřice,
- trávy.
Vybrané produkty obsahující molybden
Příjem živin v závislosti na pH půdy
Silně kyselá půda Neutrální půda Silně alkalická půda
Citlivost plodin na deficit jednotlivých mikroelementů
Plodina | Mg | Zn | Mn | Cu | Fe | B | Mo | S |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Pšenice | ||||||||
Ječmen | ||||||||
Kukuřice | ||||||||
Řepka olejka | ||||||||
Slunečnice | ||||||||
Cukrová řepa | ||||||||
Cibule | ||||||||
Brambory | ||||||||
Vinná réva | ||||||||
Sója |
MÍRNĚ CITLIVÉ CITLIVÉ VELMI CITLIVÉ